Boerderijencommissie

De boerderijencommissie bestaat uit de volgende leden:

Gerda Rossel voorzitter

Joke Bouwmeester- Tjoonk

Ben Wullink

 

Doel

Doel van de Boerderijencommissie is het onderzoeken en beschrijven van de geschiedenis van de ruim 600 ‒bestaande en reeds verdwenen‒ boerderijen in de voormalige gemeente Vorden. Hierbij wordt getracht om zo veel mogelijk voormalige eigenaren en bewoners en hun onderlinge relaties te achterhalen, evenals bijzonderheden over de (ver)bouwgeschiedenis van de boerderijen. De gegevens worden gepresenteerd in een vast en overzichtelijk formaat, en worden geïllustreerd met recente en oude foto’s en andere illustraties (zoals schilderijen), indien voorhanden. De commissie bestaat uit drie personen, waaronder iemand die is gespecialiseerd in het transcriberen van oude handschriften. Ander historisch materiaal, zoals pachtboekjes, wordt verzameld met het oog op toekomstig onderzoek. De stand van zaken vindt u onder Boerderijen (op Straatnaam) en Boerderijen (op Boerderijnaam).

Inventarisatie

Door de heer Jaap van den Broek is een uitgebreide inventarisatie gemaakt van alle boerderijnamen in Vorden met hun verschillende schrijf/spreekvormen. De heer Han Bruggert heeft deze gegevens gedigitaliseerd en hierdoor geschikt gemaakt voor publicatie op deze website Boerderijnamen in Vorden basis kaartsysteem J vd Broek 2009.pdf.

Pachtboekjes

De boerderijencommissie is op zoek naar Pachtboekjes van boerderijen. Hierin werd de voldane pacht bijgehouden en afgetekend. Hieronder het voorbeeld van het “Wuestenenk”

Heeft u een pachtboekje in uw bezit dan willen wij hiervan graag een kopie maken/ scannen voor nader onderzoek. U kunt ons bereiken via email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

.