Oudheidkundige Vereniging "Oud Vorden"

Zoeken

Binnenkort

Open Monumenten Dagen

14 en 15 september Open Monumenten Dagen. Expositie met als thema ‘Migratiestromen in de Achterhoek’, aangevuld met teksten en foto’s over Vordense migranten. Details bij Agenda

 

Sociale media

Vordense begravenen 1870-1974

 

In 1829 kwam er met regelgeving een einde aan het begraven in de kerken. Het gemeentebestuur van Vorden besloot een kerkhof aan te leggen op de huidige plaats aan de Kerkhoflaan. Het perceel Sectie B nummer 188a met een oppervlakte van 89 are en 10 ca werd beschikbaar gesteld door de marke van Vorden. Verder was er een huis en een lijkkamer. Meer informatie is te vinden in het artikel: "Naar Eskes gebracht" van Gerda Rossel in de Vordense Kronyck van december 2021.

 

 

(Bron Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort /Verzamelplan Vorden, MIN05162VK1)

 

Vanaf 1870 heeft er een chronologische registratie plaatsgevonden van de begravenen met daarbij de locatie waar de persoon is begraven. Dankzij het werk van de heer Wim Olthuis, de vorige beheerder van het Kerkhof, zijn de gegevens overgetypt, waardoor deze gedigitaliseerd konden worden voor verdere bewerking. Er zijn 2 lijsten: De periode 1870-1920 en de periode 1921-1974. Totaal betreft het ruim 5000 overledenen die in één lijst Locaties van Vordense begravenen 1870-1974 zijn samengevoegd. De namen van de overledenen zijn daarop alfabetisch vermeld. De lijst heeft de originele tekst, afgezien van correcties.

De locaties waar de overledenen tussen 1870 en 1974 zijn begraven zijn op onderstaande plattegrond globaal terug te vinden middels de omschrijvingen "oude gedeelte",  "2e gedeelte", "3e gedeelte", "4e gedeelte" en "5e gedeelte".

Voor detailinformatie over de locaties buiten het Oude gedeelte kunt u contact opnemen met de Genealogiecommissie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uit de overzichten blijkt dat er dikwijls meerdere personen, soms meerdere generaties, in hetzelfde graf zijn begraven.

 

Bovendien is er een gedetailleerd overzicht gemaakt van het oudste gedeelte van het kerkhof, vanaf de ingang de velden links en rechts tot en met de grafkelders. In veel gevallen staan hier geen grafstenen op, slechts een betonnen paaltje met een plaatsaanduiding.

 

  Schematische plattegrond Oudste gedeelte              
                               
      Oude-a     Oude-a                
  Oude-b 4-33     1-88       Algemene   Strooi  
  12-132               vakken   veld    
              Oude-b              
              294-410              
                               
                               
  Oude-b       Oude-b     Oude-b   Strooi-  
  1-207       208-405     411-476   veld    
                               
                               
           Ingang                    
                               
                               

De locaties waar de overledenen in de gedeelten Oude-a-1 tot en met Oude-a-88, op de plattegrond aangeduid met 4-33 en 1-88, zijn op een eigen pagina gedetailleerd aangegeven. De namen van de overledenen zijn daarop alfabetisch vermeld.

 

De locaties waar de overledenen in de gedeelten Oude-b-1 tot en met Oude-b-207, op de plattegrond aangeduid met 12-132 en 1-207, zijn op een eigen pagina gedetailleerd aangegeven. De namen van de overledenen zijn daarop alfabetisch vermeld.

 

De locaties waar de overledenen in de gedeelten Oude-b-208 tot en met Oude-b-410, op de plattegrond aangeduid met 208-405 en 294-410, zijn op een eigen pagina gedetailleerd aangegeven. De namen van de overledenen zijn daarop alfabetisch vermeld.

 

De locaties waar de overledenen in de gedeelten Oude-b-411 tot en met Oude-b-476, op de plattegrond aangeduid met 411-476 zijn op een eigen pagina gedetailleerd aangegeven. De namen van de overledenen zijn daarop alfabetisch vermeld.

 

De overledenen in de Algemene vakken (dikwijls levenloos geboren kinderen), zijn op een eigen pagina gedetailleerd aangegeven. De namen van de overledenen zijn daarop alfabetisch vermeld.

 

De as van gecremeerde overledenen kan uitgestrooid worden op de Strooivelden.