Oudheidkundige Vereniging "Oud Vorden"

Zoeken

Binnenkort

  Dialectmiddag 21 december 2023

               Niejaorsvesite

16 januari 2024 20.00 u De Herberg

 

Sociale media

Dorpsstraat 0

Pomp
Geen afbeelding gevonden
Geen afbeelding gevonden
Beschrijving

Dorpsstraat – Dorpsplein

 

Niet een gebouw, maar een pomp bepaalde vanaf 1931 het beeld van het vrijwel dagelijks levendige marktplein. Afgezien uiteraard van de ‘schoolmeesterswoning’ waar zoveel over gesproken wordt, omdat aan afbraak werd gedacht.

De tekst op de pomp, al lang niet meer in gebruik, luidt: 12 oct.1906-1931

Ter herdenking aan het 25 jarig bestaan van de Vordensche Markt. als dank aan marktcomimissie en haar op dat tijdstip nog in functie zijnde oprichters: W.J. Thate, H.F. Hartman, H.J. Tjoonk, J.B. Wall, D. Versteege Sr, J.H. Woestenenk, H.Weenk Azn.

 

Het marktplein waar iedere vrijdag de boeren met hun te verkopen koeien naar toe gingen om handen kletsend een prijs overeen te komen. De koeien kletsten uitbundig mee, zodat na iedere markt alle tegels ontdaan moesten worden van de stromen koeienmest en vloeibaarder zaken. Dat was dringend nodig, omdat daarna de leerlingen van de Openbare Lagere School daar immers weer speelden, tolden en knikkerden.

Aansluitend konden de boerenhandelaren nog even naar de kapper en de tandarts gaan, voor het snoeien van haar en tanden. Of andere zaken waar ze ‘doordeweeks’ op de boerderij niet aan toe waren gekomen.