Oudheidkundige Vereniging "Oud Vorden"

Zoeken

Binnenkort

Open Monumenten Dagen

14 en 15 september Open Monumenten Dagen. Expositie met als thema ‘Migratiestromen in de Achterhoek’, aangevuld met teksten en foto’s over Vordense migranten. Details bij Agenda

 

Sociale media

Almenseweg 2

Beschrijving

Almenseweg 2

 

'Op den Akker'

 

Op deze plek woont de bekende 'kermisfamilie' Buunk al vanaf ca. 1935. De Buunk's waren frequente kermisbezoekers. Ze kwamen echter niet als gasten, maar als uitbaters van een grote verzameling kermisattracties. Favoriet waren op enig moment de grijphengeltjes, waarmee je (kostbare gouden?) horloges kon opdiepen uit een verzameling van snuisterijen en prullaria. Ze waren meestal zodanig van vorm, dat ze juist voordat het in de opvangbak kon worden gedeponeerd, van de grijper af viel…

In het seizoen, vanaf het voorjaar tot het late najaar, trokken deze kermisklanten er met de woonwagens op uit om hun brood te verdienen bij de talloze kermissen in Nederland. En soms ook daarbuiten, zoals in België en Duitsland. Het probleem van de opgroeiende jonge kinderen werd opgelost doordat op dergelijke locaties meestal een woonwagen met onderwijzeressen aanwezig was. In Nederland goedgekeurd door de landelijke inspectiedienst!

De oorspronkelijke woning op deze locatie was gebouwd in 1877, hetgeen nog in smeedijzer op de gevel is te zien. Het bijzondere van deze bouw was dat stenen zijn gebruikt van een boerderij die stond op de huidige locatie van de horecagelegenheid ‘De Gravin van Vorden’, tegenover het spoorstation. Zo werd melk verruild voor bier en jenever als inkomstenbron…

Kwam men over het spoor, dan zag men een kale vlakte, met een enkele bebouwing aan de horizon. Het huis dat midden in de vooroorlogse crisistijd werd gebouwd, lag dus letterlijk 'op de akker', hetgeen tevens de herkomst van de naam in 1935 verklaart. De huidige generatie Buunk woont hier vanaf 1935 en de vierkante tegel met de okerkleurige achtergrond, laat de foto zien van de oorspronkelijke woning die op deze plek stond.