Zoeken

Binnenkort

  Dialectmiddag 21 december 2023

               Niejaorsvesite

16 januari 2024 20.00 u De Herberg

 

Sociale media

Beschrijving

Mispelkampdijk 1

 

Vaarwerk

 

De woningnaam ‘Vaarwerk’ is vernoemd naar de achternaam van de schoonmoeder van de eerste bewoner. Zij heette ‘Opoe Bosman’ in de familie.

 

Op deze plaats met het oud adres C81 met de toevoeging Zutphensestraatweg, om duidelijk te maken dat het een verharde weg betrof, werd in 1916 een boerderij gebouwd door Jan Bosman (1835-1902). Het bouwjaar werd vermeld op een steen boven de grote staldeur in de achtergevel. De boerderij lag toen ‘ver’ buiten de bebouw kom van het dorp Vorden en was geheel omgeven door weilanden en een enkele andere boerderij. Zoals de verbouwde boerderij die nu nog aanwezig is aan de Mispelkampdijk, een paar honderd meter verder op.

 

Na het overlijden van Jan Bosman werden het boerenbedrijf gestopt en werd de oorspronkelijke boerderij aangepast voor ‘burgerwoning’. Aan het begin van de vorige eeuw vinden we: G. Bosman (1887-1960), zijn echtgenote W. Bosman-Knol (1892-1958) en inwonend Opoe Bosman-te Vaarwerk tot aan haar overlijden in1932 in het verbouwde pand.

 

Een zoon van de het echtpaar Bosman, J.G. Bosman trouwde in 1949 met J.A. Hofstede, beide geboren in 1924, en ze trokken na hun huwelijk bij hun ouders in. Hetgeen niet ongebruikelijk was in de naoorlogse dagen met een gebrek aan woningen. Voor de tweede keer zouden dus drie generaties onder één dak wonen en wel tot 1998, bijna 50 jaar.

 

In 1962 werd de achtergevel met de gevel-jaarsteen vernieuwd, de steen met het bouwjaar verdween zo achter de nieuwe gevel. Een jaar daarvoor was al een erker aangebouwd (zie foto). De voorgevel is nu ‘gemeentelijk beschermd’ en mag niet worden aangepast. Alleen intern mag nog het nodige gebeuren.

 

Na het vertrek van de vorige bewoners zien we de familie A. Velhorst vanaf 1 augustus 1998 hun intrek nemen in dit voor Vorden unieke pand.