Bevolking Vorden 1813
De lijst met inwoners in 1813 roept heel wat vragen op. De informatie die opgeschreven werd in het document, is letterlijk overgenomen. Soms kloppen de huisnummers niet of zien we andere informatie die vragen oproept. Soms ontdekte ik later in andere documenten hoe het zat. Als ik die informatie vertrouwde dan heb ik het aangevuld of verbeterd.
De gegevens dateren uit 1813 toen iedereen naar het gemeentehuis moest komen om de gegevens (naam, adres, beroep) op te geven. Uit deze informatie is het eerste bevolkingsregister in 1814 gemaakt dat dienst deed tot ongeveer 1822.
Er waren mensen of hele gezinnen die in 1813 niet op kwamen dagen, dus de lijst is onvolledig. Dit is ook waarschijnlijk de reden dat bepaalde huisnummers weg zijn gevallen. Kinderen onder de 12 staan er niet op. Echtgenotes wel. Dit is bijzonder handig om in andere documenten iemand te kunnen identificeren. Dankzij deze lijst kan ook de link worden gelegd tussen naam van de boerderij en de familienaam hetgeen van pas komt bij het gebruik van belastingkohieren als de Landmilitie-lijst van 1814.
Als ik zeker wist dat iemand in 1813 in leven was, waar iemand woonde en/ of met welke vrouw iemand getrouwd was, maar zijn naam komt niet voor in de lijst, dan staat erbij ‘ Niet aangetroffen’.
Hoewel ik in de loop der jaren in vele documenten stap voor stap aanvullende feitjes tegenkwam, moet deze bevolkingslijst toch met omzichtigheid gebruikt worden, omdat er waarschijnlijk nog steeds heel wat onjuistheden in voorkomen.
De mensen staan in het register (het archiefstuk) niet gesorteerd op huisnummer of op familie. Mensen uit hetzelfde gezin staan soms achter elkaar (dan zijn ze blijkbaar samen gekomen voor de aanmelding), maar soms ook op geheel verschillende plekken.
Zulke keuzes moet je aan de lopende band maken. Soms vermeldt men ook geen huisnummer, en/of speelt de kwestie van het naast elkaar gebruiken van de familie- en de boerderijnaam. Dus bv ; Jan Jansen op Leunk, nummer 4' en ' Jan Stegeman, bij J. Leunk, nummer 3'.