Zoeken

Binnenkort

  Dialectmiddag 21 december 2023

               Niejaorsvesite

16 januari 2024 20.00 u De Herberg

 

Sociale media

Geen afbeelding gevonden
Geen afbeelding gevonden

Het Jebbink 8

Rooms Katholieke Kerk
Beschrijving

Het Jebbink 8  - Rooms Katholieke Kerk

Christus Koning – met daarboven een fraaie kroon het geheel in goudgekleurd staal op de gevel aangebracht.

De naam “Christus Koning” verwijst naar Christus, Koning van het heelal. 

Deze kerk de werd op 5 april 1964 door kardinaal Alfrink geconsacreerd en toegewijd aan Christus Koning. Twee jaar eerder op 7 april 1962 hakte het bisdom de knoop door en liet weten, dat het bouwbureau van het bisdom zélf de kerkenbouw ter hand zou nemen op een perceel gekocht, grenzend aan het Herstellingsoord, in gebruik bij de Nederlandse Spoorwegen, het nu huidige Decanijecomplex.

Deze kerk verving het na de 2e wereldoorlog gebruikte kerkzaal/ kapel links achterin het herenhuis (Huize “’t Molenblick”, op de plaats waar nu het winkelpand van Helmink staat)  dat toen  bedoeld was voor “oudere parochianen en (jongere) zwangerige vrouwen”.

De kapel bleek een uitkomst voor het kerkelijk leven in het dorp; zitplaatsen moesten zelfs van te voren worden gereserveerd.

In de vijftiger jaren groeide, als een soort inhaalslag na de Tweede Wereldoorlog, het aantal katholieken in het dorp Vorden flink . Daardoor nam de behoefte toe aan een eigen volwaardige kerk in Vorden naast de H. Antoniuskerk op de Kranenburg.

In vroeger tijden, vanaf 1725, had de r.-k. gemeente een schuurkerk bij de boerderij van Herman Franckenmeulen aan de Bergkappenweg in gebruik. Deze boerderij heette de Kranenburg, maar is later Het Elshof genoemd.
 

Bron(nen):  RK.Documenten.nl./ website Christus Koning Kerk.

Opgesteld door: ©2020 Han Bruggert

Laatst bijgewerkt: 15-07-2020